Πρωτοβουλία για την κατάργηση του 4808/2021
& την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών
Το Σάββατο 12 Μαρτίου, ώρα 12:00 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δεύτερη ανοιχτή συνάντηση της Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του νόμου 4808/2021 (νόμου Χατζηδάκη). Στη συνάντηση αυτή θα γίνει απολογισμός δράσης, θα συζητηθούν οι τρόποι ενδυνάμωσης της Πρωτοβουλίας, θα αναδειχτεί Συντονιστική Επιτροπή και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της.
Η Πρωτοβουλία, με τη συγκρότηση και τη δράση της, συνέβαλε στην ανάδειξη του νόμου Χατζηδάκη ως ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε εργατικός αγώνας και συνολικά το εργατικό κίνημα. Έθεσε με συγκροτημένο τρόπο και με όρους κοινής δράσης την κατεύθυνση του αγώνα για την κατάργηση του νόμου 4808/21 και την άρνηση των εργαζόμενων και των σωματείων τους να υποταχτούν στις προδιαγραφές του νόμου.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την παραπέρα εφαρμογή του νόμου σε όλο του το εύρος (μέσα από την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗΣΟΕ, της πλατφόρμας για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.ά.), όπως και η αξιοποίησή του ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις (Πετρέλαια Καβάλας, COSCO) και για την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την ένταση της εκμετάλλευσης, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο νόμος 4808 δεν ψηφίστηκε για «να μείνει στα χαρτιά». Ψηφίστηκε και εφαρμόζεται για να διαμορφώσει ένα πολύ χειρότερο πλαίσιο για τους όρους δουλειάς και συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζόμενων.
Η υποταγμένη στάση των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων, μέσω του κλίματος «σιωπηρής» αποδοχής του νόμου που καλλιεργούν, υπογραμμίζει τη σημασία της προσπάθειας η κατάργησή του να παραμείνει κεντρικός στόχος του εργατικού κινήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Πρωτοβουλία επιδιώκει να συνεχίσει τη δράση της για την ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση του 4808/21 και καλεί τα σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, να συζητήσουμε καταρχήν:
- Τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της Πρωτοβουλίας και των κινητοποιήσεων με προμετωπίδα την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη στις 12 και στις 22 Φλεβάρη.
- Την αναγκαιότητα συνέχισης, διεύρυνσης και ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στον νόμο.
- Τη διαμόρφωση κινηματικών όρων μπροστά στην εκδίκαση της προσφυγής κατά του νόμου 4808 στο ΣτΕ στις 29/3.
- Την ενίσχυση της απεργιακής μάχης στις 6/4, κόντρα στις επιδιώξεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας που κάνει, εδώ και καιρό, ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζόμενων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου